13waystotameabeast - anmeldelse - inthecage

Anmeldelse

Svein Knudsen i Hardanger Folkeblad

Ved siden av å være kunstnerisk leder av Hardanger Musikkfest siden 2014, sammen med Tora Augestad, har Therese Ulvo på få år blitt å regne blant Norges ledende komponister, ofte med inspirasjon fra andre kunstformer som film, tekst og lydkunst.

Installasjonen «13 Ways ta Tame av Beast» er et eksempel på dette. Her har Therese laget en lydinstallasjon med opptak gjort med Oslo Filharmoniske Orkester der de ulike instrumentene blir spilt gjennom 38 høyttalere som publikum kan utforske. Delen, «In the Cage» ble urframført på jubileumskonserten. Verket er bestilt av Oslo-filharmonien i samarbeid med Music Norway, Talent Norge og Norsk Komponistforening.

Installasjonen ble kjørt i Lille Sal i forkant av konserten og det var en fascinerende opplevelse. I et mørklagt rom, bare med følgelys i gulvet, kunne vi vandre rundt i installasjonen, på jakt etter lyden av Therese, hvordan hun har fanget lyden av orkesteret.

Ennå mer fantastisk var opplevelsen av et fem minutters utdrag, spilt live på scenen, syntes jeg. Her spilte Oslo-filharmonien som om det var elektronisk musikk gjengitt over høyttalere.

Helt utrolig hvordan de fikk til slike skjøre og vakre klangfarger.